Czego będziemy potrzebować?
Biszkopt czekoladowy
1. 100 g mąki pszennej
2. 35 g mąki ziemniaczanej (lub skrobi
kukurydzianej)
3. 180 g cukru
4. 5 jaj, umytych
5. 35 g masła, roztopionego
6. 30 g kakao
Wiśnie w kisielu
1. 40 g cukru
2. 2 czubate łyżki mąki
ziemniaczanej
3. 1 słoik wiśni w
kompocie
4. 1 opakowanie cukru
wanilinowego
5. szczypta cynamonu
Krem śmietanowy
1. 500 ml śmietanki UHT
30%
2. 60 g cukru pudru
3. 2 płaskie łyżeczki
żelatyny (+ 50 ml wody do namoczenia)
Poncz
1. 100 ml kompotu
wiśniowego
2. 60 ml likieru
wiśniowego
Dekoracja
1. 200 ml śmietanki UHT
30%
2. 50 ml mleka 3,2%
3. 1 opakowanie śmietanki
w proszku
4. 1 tabliczka czekolady
deserowej
Przygotowanie:
Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy metalową miskę.
Jaja z cukrem energicznie ubijamy za pomocą trzepaczki na parze.
Miskę z dobrze
ubitymi jajami zdejmujemy z pary.
Do całości dodajemy przesiane mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i kakao.
Delikatnie mieszamy w celu połączenia wszystkich
składników.
Na koniec dodajemy roztopione masło.
Całość mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej pergaminem
tortownicy w kształcie serca, ułożonej na blaszce do pieczenia.
Biszkopt
czekoladowy pieczemy przez mniej więcej 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do
190°C (termoobieg).
Wystudzamy.
Z biszkoptu odkrawamy wierzchnią warstwę w celu
wyrównania ciasta, następnie biszkopt kroimy na pół w poprzek.
Odstawiamy.
Niewiele ponad 1 szklankę kompotu z wiśni wlewamy do garnka,
podgrzewamy.
Dodajemy cukier, cukier wanilinowy.
Gotujemy.
W niewielkiej ilości
zimnej wody rozpuszczamy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (powinna powstać
nam zawiesina).
Do gotującego się kompotu dodajemy stopniowo zawiesinę i
energicznie mieszamy (tak jak przy gotowaniu kisielu).
Dodajemy szczyptę
cynamonu, odsączone wiśnie, delikatnie mieszamy, ponownie zagotowujemy i
odstawiamy do ostygnięcia.
W tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, umieszczamy
pierwszą część biszkoptu.
Spód tortu skrapiamy ponczem, następnie wykładamy
cienką warstwę kremu śmietanowego i wystudzone wiśnie w kisielu (najładniejsze
wiśnie pozostawiamy do dekoracji) i ponownie smarujemy częścią przygotowanego
kremu śmietanowego.
Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, równomiernie
dociskamy.
Biszkopt nasączamy zdecydowanie większą ilością ponczu (powinien być
bardzo wilgotny).
Wierzch smarujemy kremem śmietanowym.
Wstawiamy do lodówki na
1,5-2 godziny (możemy również włożyć tort do zamrażalnika, aby skrócić czas
oczekiwania).
Kompot zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wystudzamy. Do
wystudzonego kompotu dodajemy likier wiśniowy.
Śmietankę, mleko i śmietankę w proszku ubijamy.
Tort
wyjmujemy z tortownicy.
Boki tortu smarujemy ubitą śmietanką i wyrównujemy.
Pozostałą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą
szprycujemy dekorację na torcie.
Środek tortu ozdabiamy startą czekoladą.
Tort
przystrajamy pozostałymi wiśniami
Gotowe !
Tort wydaje się trudny w przygotowaniu, ale naprawdę warto poświęcić chwile aby móc delektować się tym niesamowitym smakiem! ; )
Smacznego! ;)
[ENG]
Today we're gonna show you amazing Black Forest gateau. We've been inspired by one of the websites. So let's get started!
What do we need?
Chocolate sponge-cake ingredients
1. 100 grams wheat flour
2. 35 g of potato flour
3. 180 g of sugar
4. 5 eggs
5. 35 g melted butter
6. 30 g cacao
Cherries in jelly dessert.
1. 40 g of sugar
2. 2 tablespoons of potato flour
3. 1 jar of cherries (in compote)
4. 1 package of vanilla sugar
5. pinch of cinnamon
Whipped cream
1. 500 ml of heavy cream (30%)
2. 60 g of powder sugar
3. 2 teaspoons of gelatine
Punch
1. 100 ml cherry compote
2. 60 ml cherry liqueur
Extra!
1. 200 ml of heavy cream (30%)
2. 50 ml of milk
3. 1 package of cream powder
4. 1 bar of dark chocolate
Preparing!
When the water is boiling (in the jug) Putmetal bowl into the water
Then beat the eggs with sugar, using eggbeater on a steam.
Take the bowl from the steam.
Add wheat flour, potato flour and cacao
Mix it gently
Add metled butter.
Mix it.
Pour the dough to the cake-pan which has a heart shape. Inside the cake-pane should be baking parchment and the cake pan supposed to stay on baking tin.
Sponge cake should be baked for about 30-35 minutes in 190C degree.
Cool the cake.
Cut off the top layer of the cake. Then crosscut the sponge cake.
More than one glass of cherry compote pour to the jug.
Heat it up.
Heat it up.
Add sugar and vanila sugar.
Boil it.
Dissolve 2 tablespoons of potato flour in cold water.
While the compote is boiling add the previous substance and mix it fast.
Add pinch of cinnamon and cherries.
Mix it gently.
Then boil and leave it to cool
While the compote is boiling add the previous substance and mix it fast.
Add pinch of cinnamon and cherries.
Mix it gently.
Then boil and leave it to cool
Put the lower part of the sponge cake in a cake pan
Pour a little bit of punch on it and place the thin layer of whipped cream.
Then add cherries and next layer of whipped cream
Then place the second layer of sponge cake.
Add punch (more than on a 1st layer). It should be wet and then apply whipped cream
Leave it in the fridge for about 1,5 - 2 hours. You can put it into freezer to shorten this time.
Boil the compote and cool it.
Then add cherry licquer.
Beat the milk, heavy cream and powder cream.
Remove the cake from cake-pan
Cream which is left, put into the pastry and squeeze in onto the cake,
Add grated chocolate into the middle of cake.
Add more cherries
This cake seemed to be hard to bake but it's worth it!
Enjoy!
----
M&M
Następny przepis: przepyszna sałatka z kurczakiem i brokułami!
Next recipe: delicious salad with chicken and brocooli!
[ Our english isn't perfect! But if you see
some mistakes let us know! we'll try to correct them and just be better in the
future!]
Tort jak marzenie. Świetny przepis. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękujemy! ;)
OdpowiedzUsuńLooks very cool!
OdpowiedzUsuń