Czego potrzebujemy?
Składniki na biszkopt:
1. 6 jajek
2. szklanka mąki
3. szklanka cukru
4. łyżeczka cukru do pieczenia
Wykonanie
Żółtka należy oddzielić od białek.
Następnie żółtka ubić z cukrem na jasną masę aby potem dodać mąke oraz proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty i lekko mieszamy.
Wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanych do 175 stopni piekarniku.
Składniki na masę migdałową:
1.15 dag cukru kryształu
2. 2 łyżki słodkiego mleka
3. 2 łyżki płynnego miodu
4. 15 dag masła
5. 30 dag płatków migdałowych
Wykonanie masy migdałowej:
Cukier, masło, miód i mleko należy wymieszać. Następnie podgrzać i dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie, a potem podsmażyć.
Bita Śmietana I
1. 1/2 litra śmietany kremówki
2. 2 łyżeczki cukru pudru
3. 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę należy ubić, a następnie dodać cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
Letnią żelatynę dodać do śmietany.
Bita Śmietana II
Składniki:
1. 1/2 litra śmietany kremówki
2. 2 łyżeczki cukru pudru
3. 3 łyżeczki żelatyny
4. Kakao (należy dodać według gustu)
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz kakao aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Dodać żelatynę, tak jak w przypadku Bitej Śmietany I.
Dodatki:
1. 1 puszka kajmaku
2. 1 paczka okrągłych biszkoptów
3. 3 - 4 kostki czekolady.
Przełożenie ciasta!
BISZKOPT -- > KAJMAK -- > MASA MIGDAŁOWA -- > BITA ŚMIETANA 1 -- > BISZKOPTY -- > BITA ŚMIETANA II -- > STARTA CZEKOLADA
Tak prezentuje się gotowe ciasto!
Koniec!
Wydaje sie bardzo wiele do roboty, ale tak naprawdę nie wymaga aż tak dużo pracy, a ciasto jest przepyszne!
[ENG]
Today we're gonna show you "Fluffy" cake (sorry for the translation). We aren't the author of this recipe, we borrowed it from Siostra Anastazja. The cake was absolutely amazing so we decided to share this recipe with you. You just have to try this out!
What do we need?
Sponge cake ingriedents:
1. 6 eggs
1. One glass of flavour
1. One glass of sugar
1. One teaspoon of baking powder
Preparing:
You have to seperate egg yolks and egg whites.
Then you need to mix egg yolks with sugar until it becomes clear dough. Then add flavour and baking powder.
Then you need to whisk egg whites and add to the rest of ingredients. You need to mix it slightly.
Pour the dough into the baking tin and put it into the oven for 20 minutes. The temperature should be 175 degree Celcius.
Almond paste ingredients:
1.15 dag of granulated sugar
2. 2 teaspoons of milk
3. 2 teaspoons of honey
4. 15 dag of butter
5. 30 dag of almond slices
Preparing:
You have to mix sugar, butter, honey and milk. Then you need to heat it and add almond slices. Then mix it and fry it.
Whipped cream I ingredients
1. 1/2 l of heavy cream
2. 2 teaspoons of powder sugar
3. 3 teaspoons of gelatine
Preparing!
You have to whisk the heavy cream and then add powder sugar.
Then gelatine has to be dissolved in 1/4 glass of water.
When the gelatine is tepid you need to add it to whipped cream.
Whip Cream II ingredients
1. 1/2 l of heavy cream
2. 2 teaspoons of powder sugar
3. 3 teaspoons of gelatine
4. Cacao (you need to add as much as you want)
Preparing:
Whisk the heavy cream, add powder sugar and cacao until the whip cream gain the right colour.
Add gelatine (same as in "Whipped Cream I")
Extras!
1. One can of condensed milk
2. One package of sponge fingers
3. 3 - 4 pieces of chocolate
Cake should look like:
Sponge Cake -- > Condensed milk -- > Almond paste -- > Whipped cream I -- > Sponge fingers -- > Whipped cream II -- > grated chocolate
Finally the end!
It looks as if it is so much to work but luckily it doesn't take that much time. The cake is extremely delicious!
-----
Enjoy!!
M&M
Nastepny przepis: Niespodzianka na walentynki!
Next recipe: surprise for Valentines Day!
[ Our english isn't perfect! But if you see some mistakes let us know! we'll try to correct them and just be better in the future!]
Cześć. Nominowałem Twojego bloga do Liebster Blog Awards. Szczegóły w tym wpisie: http://sweet--n--sour.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-awards.html
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przyłączysz się do zabawy!
Hej, super przepis. Rzadko widzi się na blogach wersję po angielsku. Dobra robota :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo ! ; )
OdpowiedzUsuń