20 grudnia, 2013

Pierniczki !

Dzisiaj czas na świąteczne pierniczki, w końcu święta Bożego Narodzenia są tuż, tuż ; )
Za pewne wielu z Was wydaje się, ze pierniczki powinno zrobić sie na początku grudnia lub nawet pod koniec listopada, a potem tylko schować gdzieś głęboko i czekać aż zmiekną. Faktycznie, sprawdza się to w niektórych przypadkach, ale nie zawsze. My znamy bardzo wiele przepisów, które można zrealizować na ostatnią chwilę, a smak będzie równie wspaniały ; )

Także, zaczynamy ; )

Czego będziemy potrzebować ; )

1. 250 g miodu

2. 250 g cukru

3. 250 g margaryny

4. ok. 1 kg mąki

5. 2 jajka

6. 3 żółtka

7.  1 opakowanie przyprawy piernikowej

8.  łyżeczka kakao

9. łyżeczka sody

10. dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Nareszcie przebrnęliśmy przez listę składników ; ) Dalej już nie będzie tak skomplikowanie.



Najpierw cukier, margarynę, jajka i żółtka należy napowietrzyć - czyli zmiksować.

Gdy uporamy się z tym należy dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Mąki 90 dag do 1 kg w zależności od wielkości jajek, a miód musi być płynny (to raczej jasne, ale kto wie;))

Teraz pora na trochę zabawy. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie używając foremek wycinamy pierniczki! Im kreatywniej tym lepiej.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierniczki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min aż do zarumienienia.

Gdy pierniczki wystygną (no chyba, że komuś gorąc nie przeszkadza) dekorujemy je według uznania. Oczywiście można je zostawić bez żądnych dekoracji. Też będą świetne ! ; )






Smacznego ! ; *

M&M

Następny przepis: sałatka z torellini!

4 komentarze:

  1. Świetna ta choinka z piernikowych gwiazdek :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki wyszły pyszne. Obawiam się, że jeszcze przed Świętami wszystkie będą zjedzone :D

    OdpowiedzUsuń